Wat is Giardia?

Giardia duodenalis (ook G. intestinalis of G. lamblia genoemd) is een wereldwijd, veel voorkomende protozoaire parasiet van mensen en dieren, waaronder honden en katten. De parasiet komt vooral voor als er veel dieren bijeen gehouden worden zoals in kennels, dierenwinkels en asielen.


Een Giardia infectie kan een waterige, zachte, soms wisselende diarree veroorzaken bij alle diersoorten en wordt dan giardiose genoemd. Veel honden en katten die geïnfecteerd zijn vertonen echter geen symptomen. De prognose is meestal goed, maar bij jonge, uitgedroogde of oudere dieren en bij verminderde immuniteit is er een groter risico op complicaties.

Epidemiologie (de methodeleer van onderzoek naar gezondheid en ziekte in populaties)

Uitscheiding van cysten blijft meestal weken tot maanden persisteren. Giardia cysten in de ontlasting en in de omgeving zijn direct infectieus voor andere dieren. De parasiet kan worden overgedragen door opname van cysten via besmette grond, voedsel, drinkwater. Opname van slechts enkele cysten kan een infectie veroorzaken.


Diagnose

Giardia infectie kan worden vastgesteld door fecesonderzoek van honden en katten met symptomen. Positieve testen moeten geïnterpreteerd worden in samenhang met de klinische symptomen. Klinisch gezonde dieren kunnen positief testen, maar hebben geen behandeling nodig. Een latere positieve test, bv. 2–4 weken na een vorige behandeling, kan ook betekenen dat herinfectie heeft plaatsgevonden.

Als het dier is behandeld en Giardia wordt niet aangetoond terwijl de verschijnselen persisteren, dan wordt verder onderzoek geadviseerd (bv. naar andere protozoaire infecties, chronische darmontsteking, voedselallergie).

Behandeling

Als een gezond dier zonder klinische verschijnselen positief test op Giardia, dan is behandeling niet nodig. Dit wordt beschouwd als een voorbijgaande toevalsbevinding. Uitzondering is wanneer de bestrijding van de parasiet onderdeel is van een bestrijdingsprogramma bij fokkers of in kennels. Behandeling wordt wel geadviseerd als dieren met klinische verschijnselen positief testen op Giardia.


Bij dieren met klachten kan de achterhand en achterpoten worden gewassen met chloorhexidine shampoo om cysten van de haren te verwijderen.


Overige adviezen

Een low-residue, goed-verteerbaar dieet helpt bij de bestrijding van diarree tijdens de behandeling. Bestrijding van cysten in de omgeving kan door de omgeving te reinigen en na drogen te desinfecteren. Voordat eventuele nieuwe dieren worden toegelaten moeten de oppervlakten minimaal 48 uur drogen. Ligkussens kunnen worden gewassen bij minimaal 60°C.


Zoonose

Het risico op overdracht van hond en kat naar de mens is erg klein. De specifieke Giardia-assemblages van deze dieren worden zelden bij de mens aangetroffen. Hoewel het zoönotisch risico klein is, wordt geadviseerd de huisarts te raadplegen als de eigenaar van besmette dieren vergelijkbare symptomen vertoont. 

 

 

 

Bron: Boeringer Ingelheim - ESCCAP

Ramsdonk

De Beughemlaan 34B

015 63 32 06

Meer info




Grimbergen

Lagesteenweg 73

02 793 00 33

Meer info




Fysiofit Ramsdonk

De Beughemlaan 34A

015 63 32 06

Meer info




Nieuws

Flexadin voor uw kat

Lees meer

Watergewenning - puppy zwemmen

Lees meer

Wijziging wet op privacy in database van uw dier!

Lees meer

Epilepsie bij uw huisdier

Lees meer

Blijven bewegen tijdens Covid

Lees meer

Safety Lights

Lees meer

Light Anthemis voeding

Heeft uw hond zich tijdens Corona een beetje laten gaan (net zoals sommige baasjes :P)? Kampt uw hond met overgewicht of heeft hij de neiging om te verzwaren? Dan hebben wij voor u dé oplossing!

Lees meer

Assistente Lotte nu ook hondentrainer

Worstel je met bepaalde zaken omtrent de opvoeding van jouw hond?

Lees meer

Wat is Giardia?

Een Giardia infectie kan een waterige, zachte, soms wisselende diarree veroorzaken bij alle diersoorten en wordt dan giardiose genoemd. 

Lees meer

Rauw vlees voor uw huisdier?

Steeds vaker voeren eigenaars rauw vlees aan hond en kat met als argument dat dit meer natuurlijke voeding zou zijn.

Lees meer

RapidSTATUS™ TiterTest™

Sinds kort hebben we nieuwe testen om bij uw hond de titer te bepalen. Deze test heeft een aantal voordelen, zo is deze veel sneller, makkelijker in gebruik en geeft het een zeer betrouwbare uitslag.

Lees meer

Mentale stimulatie

Mentale stimulatie van uw huisdier is even belangrijk als voldoende beweging.

Lees meer

Hondensnoepjes

Deskundige hondentrainers zijn het erover eens dat het geven van snoepjes, snacks of tussendoortjes een effectief en passend trainingsmiddel is, en een geweldige manier om uw hond te belonen in een taal die hij begrijpt.

Maar wist u ook dat snoepjes belangrijk zijn om de band tussen u en uw viervoeter te versterken?

Lees meer

Zijn de oren van uw huisdier gezond?

U heeft er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar weet u of de oren van uw huisdier gezond zijn?
Een gezond oor is een wit-rozig proper oor, dat niet ruikt.

Lees meer

Laparoscopische sterilisatie

Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig. Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken. 

Lees meer

Fysio-Fit: Back on Track en Perfect Fit harnas

Onze Perfect-Fit harnassen en de Back on Track materialen!

Lees meer

Angst voor de dierenarts? Enkele tips!

Een groot deel van onze patiëntjes komt vrolijk de praktijk binnen getrippeld, maar sommige hebben toch wat last van stress of zijn wat angstig.

Lees meer

Kennelhoest: onschuldig of niet?

Heeft u al gehoord van kennelhoest?

Lees meer