Rauw vlees voor uw huisdier?

Steeds vaker voeren eigenaars rauw vlees aan hond en kat met als argument dat dit meer natuurlijke voeding zou zijn. Er worden twee soorten onderscheiden:

1. zelf samengestelde
2. commerciele

Rauw vleesvoeding wordt vaak afgekort als BARF (Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) en bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Ook kunnen er eieren, fruit, groente, olie, noten, zaden en voedingssupplementen zijn toegevoegd.

Voor- en nadelen van rauw vleesvoeding.
Eigenaars die rauw vlees geven aan hun huisdieren melden gezondheidsvoordelen zoals verbeterde weerstand en gezondheid, een mooiere vacht en een langere levensduur. Dergelijke bevindingen zijn echter vooral anekdotisch en niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Zelf samengestelde rauw vleesvoeding kan variëren in samenstelling en daarom onvoldoende voedingsstoffen bevatten en niet in balans zijn. Daarom kan het voederen ervan leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen, vooral bij jonge opgroeiende dieren. Meerdere publicaties melden risico’s van het voeren van rauw vlees inclusief het ontwikkelen van klinische problemen zoals verhoogde schildklieractiviteit, maar ook verwondingen zoals perforaties van de darmwand en fracturen van de tanden. Ook worden ziekteverwekkers geïsoleerd uit zowel zelf samengestelde als commerciële rauw vleesvoeding. De overdracht van pathogenen mag niet onderschat worden


Infectierisico’s voor huisdieren
In de ontlasting van dieren die rauw vlees krijgen kunnen ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn zoals Salmonella, Campylobacter en Yersinia. Deze komen gewoonlijk niet voor in de ontlasting van dieren die droog- of blikvoeding krijgen. Er bestaan ook risico’s voor (landbouw)huisdieren en de mens wanneer parasieten zich verder kunnen ontwikkelen en hun levenscyclus voortzetten na opname van besmet rauw of onvoldoende verhit vlees. Sommige zijn zoönosen (bijv. Toxocara spp., Toxoplasma gondii en Echinococcus granulosus), terwijl andere grote economische gevolgen kunnen hebben voor veehouders als besmette huisdieren op het weiland of de voeropslag komen (bijv. Taenia spp., Neospora caninum en Sarcocystis spp.). Invriezen bij -20°C gedurende 1–2 dagen inactiveert echter de meeste parasieten in vlees.


Infectierisico’s voor de mens
Huisdieren die besmet zijn met ziekteverwekkers na het eten van rauw vlees kunnen zoönotische bacteriën in de ontlasting uitscheiden en overdragen op de mens bij direct contact. Infectie kan ook plaatsvinden via kruisbesmetting van voedsel in de keuken. Ook zijn antibioticaresistente bacteriën in rauw vlees aangetroffen. Honden die organen eten met hydatide cysten kunnen lintwormeitjes in de ontlasting uitscheiden. Deze zijn direct infectieus voor de mens en veroorzaken schadelijke cysten in verschillende organen. Katten die de eerste keer T. gondii cysten opnemen via niet-ingevroren besmet vlees, kunnen oöcysten uitscheiden die een risico vormen voor de volksgezondheid, vooral voor ongeboren baby’s van niet eerder besmette zwangere vrouwen.


Goede hygiëne is erg belangrijk bij contact met rauw vlees:
- Was de handen met water en zeep na contact met rauw vlees
- Was alle oppervlakten die in contact zijn geweest met rauw vlees en gebruik apart snijmateriaal.
- Was voederbakken en gebruiksvoorwerpen met zeep en heet water, spoel ze goed af en droog ze voor volgend gebruik.
- Bewaar open verpakkingen volgens voorschrift om risico op kruisbesmetting te voorkomen


Conclusie
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de potentiële gezondheidsrisico’s voor
a) dieren die rauw vlees krijgen 
b) eigenaren die met deze voeding in contact komen.


Een goede persoonlijke hygiëne en het juist omgaan met rauw vleesproducten is vereist. Het beste advies om infecties te voorkomen is om dieren geen rauw vlees te voeren. 

 

 

 

 

 

Bron: Boeringer Ingelheim - ESCCAP

Ramsdonk

De Beughemlaan 34B

015 63 32 06

Meer info




Grimbergen

Lagesteenweg 73

02 793 00 33

Meer info




Fysiofit Ramsdonk

De Beughemlaan 34A

015 63 32 06

Meer info




Nieuws

Flexadin voor uw kat

Lees meer

Watergewenning - puppy zwemmen

Lees meer

Wijziging wet op privacy in database van uw dier!

Lees meer

Epilepsie bij uw huisdier

Lees meer

Blijven bewegen tijdens Covid

Lees meer

Safety Lights

Lees meer

Light Anthemis voeding

Heeft uw hond zich tijdens Corona een beetje laten gaan (net zoals sommige baasjes :P)? Kampt uw hond met overgewicht of heeft hij de neiging om te verzwaren? Dan hebben wij voor u dé oplossing!

Lees meer

Assistente Lotte nu ook hondentrainer

Worstel je met bepaalde zaken omtrent de opvoeding van jouw hond?

Lees meer

Wat is Giardia?

Een Giardia infectie kan een waterige, zachte, soms wisselende diarree veroorzaken bij alle diersoorten en wordt dan giardiose genoemd. 

Lees meer

Rauw vlees voor uw huisdier?

Steeds vaker voeren eigenaars rauw vlees aan hond en kat met als argument dat dit meer natuurlijke voeding zou zijn.

Lees meer

RapidSTATUS™ TiterTest™

Sinds kort hebben we nieuwe testen om bij uw hond de titer te bepalen. Deze test heeft een aantal voordelen, zo is deze veel sneller, makkelijker in gebruik en geeft het een zeer betrouwbare uitslag.

Lees meer

Mentale stimulatie

Mentale stimulatie van uw huisdier is even belangrijk als voldoende beweging.

Lees meer

Hondensnoepjes

Deskundige hondentrainers zijn het erover eens dat het geven van snoepjes, snacks of tussendoortjes een effectief en passend trainingsmiddel is, en een geweldige manier om uw hond te belonen in een taal die hij begrijpt.

Maar wist u ook dat snoepjes belangrijk zijn om de band tussen u en uw viervoeter te versterken?

Lees meer

Zijn de oren van uw huisdier gezond?

U heeft er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar weet u of de oren van uw huisdier gezond zijn?
Een gezond oor is een wit-rozig proper oor, dat niet ruikt.

Lees meer

Laparoscopische sterilisatie

Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig. Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken. 

Lees meer

Fysio-Fit: Back on Track en Perfect Fit harnas

Onze Perfect-Fit harnassen en de Back on Track materialen!

Lees meer

Angst voor de dierenarts? Enkele tips!

Een groot deel van onze patiëntjes komt vrolijk de praktijk binnen getrippeld, maar sommige hebben toch wat last van stress of zijn wat angstig.

Lees meer

Kennelhoest: onschuldig of niet?

Heeft u al gehoord van kennelhoest?

Lees meer