Laparoscopische sterilisatie

Wat is laparoscopische sterilisatie?

Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig. Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken. 

 

De klassieke sterilisatie

Bij een klassieke sterilisatie worden de eierstokken van de hond verwijderd door een snee van 5-15 cm in de buik, afhankelijk van de grootte van uw hond.

 

De laparoscopische sterilisatie 

Bij een laparoscopische sterilisatie worden twee tot drie gaatjes van zo’n 8 mm gemaakt in de buik. De wond is dus veel kleiner. Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden ook via deze kleine gaatjes verwijderd.

 

Sneller herstel van uw hond met een kijkoperatie

Een laparoscopische operatie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. De dierenarts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep. 

Laparoscopische sterilisatie is momenteel bij ons mogelijk voor honden tussen +-15 en 40kg.

 

Voordelen laparoscopische sterilisatie bij de hond

De laparoscopisch sterilisatie heeft ten opzichte van de klassieke sterilisatie een aantal voordelen: 

- een laparoscopische sterilisatie is veiliger

- uw hond krijgt kleine wondjes die gemakkelijk en snel genezen, dit in plaats van een grote doorlopende snede in de buikwand

- een laparoscopische sterilisatie is voor uw hond minder pijnlijk, uw hond herstelt ook sneller

- het infectiegevaar wordt tot het minimum beperkt

Het enige nadeel van de laparoscopische sterilisatie is dat er door het gebruik van kostbare instrumenten en apparatuur de kosten wat hoger zijn dan bij de open buik sterilisatie. 

 

Laparoscopische sterilisatie bij hond: de operatie

Vooraf aan de operatie krijgt uw hond pijnstilling. Voor de sterilisatie moet uw hond onder narcose. De narcose van de laparoscopische sterilisatie verschilt niet van de klassieke sterilisatie. Tijdens de operatie wordt de toestand van uw hond doorlopend in de gaten gehouden met behulp van narcose bewakingsapparatuur. 

 

Twee tot drie kleine gaatjes

Aan het begin van de operatie worden twee tot drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via het eerste gaatje wordt er CO2 gas (koolstofdioxide) in de buik gebracht waardoor alle organen goed van elkaar te onderscheiden zijn.

 

Inbrengen van de camera en instrumenten

De operatietafel wordt gekanteld, zodat uw hond op de zijde ligt en de eierstok goed in beeld komt als de camera is ingebracht. Vervolgens worden via de gaatjes de camera (endoscoop), een instrument dat kan branden en knippen en een paktang ingebracht. 

Op een scherm kan de dierenarts sterk vergroot en haarscherp de buikholte van binnen bekijken en de handelingen die hij of zij verricht volgen. 

 

De operatie 

Met de paktang wordt de eierstok omhoog gehouden. Vervolgens wordt de eierstok voorzichtig losgemaakt door de bloedvaten dicht te schroeien en door te knippen. 

Vervolgens wordt de operatietafel weer gekanteld, zodat nu de eierstok aan de andere zijde opgezocht en losgemaakt kan worden.

Nadat beide eierstokken zijn losgemaakt worden deze met de paktang uit de buik verwijderd via de opening waarlangs de paktang is ingebracht.

 

Bekijken van de baarmoeder

Ook wordt de baarmoeder tijdens de operatie bekeken. Is de baarmoeder afwijkend, zoals bij een ontsteking, dan is het nodig deze te verwijderen. Voor het verwijderen van de baarmoeder, is het alsnog nodig om een grotere snede in de buik te maken. 

 

Hechting en pijnstilling

Als de operatie klaar is, worden de wondjes gehecht. Ook krijgt uw hond pijnstilling mee naar huis.

 

De risico’s van een laparoscopische sterilisatie bij de hond

Omdat een laparoscopische sterilisatie over het algemeen bij jonge gezonde honden wordt uitgevoerd is het risico erg klein. Om uw hond veilig te kunnen opereren wordt ook de grootst mogelijk zorg aan de narcose en de bewaking hiervan gegeven.

 

Na de behandeling

De hond heeft na de operatie nauwelijks last van napijn, en mag dezelfde dag weer mee naar huis. 

In de avond mag uw hond weer eten en het is belangrijk dat uw hond voldoende rust krijgt.

Doordat er tijdens de laparoscopische sterilisatie maximaal drie kleine gaatjes worden gemaakt, gaat het herstel van de wondjes vaak snel en probleemloos. Het is wel belangrijk om de wondjes in de gaten te houden. 

 

Kosten laparoscopische sterilisatie hond

De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan de traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur. 

De kosten zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de hond. Neem voor de exacte kosten contact op met ons.

 

Twijfels, of een vraag?

Heeft u een vraag, of twijfelt u tussen een klassieke en een laparoscopische sterilisatie van uw hond? Neem dan contact op met ons.

Ramsdonk

De Beughemlaan 34B

015 63 32 06

Meer info
Grimbergen

Lagesteenweg 73

02 793 00 33

Meer info
Fysiofit Ramsdonk

De Beughemlaan 34A

015 63 32 06

Meer info
Nieuws

Flexadin voor uw kat

Lees meer

Watergewenning - puppy zwemmen

Lees meer

Wijziging wet op privacy in database van uw dier!

Lees meer

Epilepsie bij uw huisdier

Lees meer

Blijven bewegen tijdens Covid

Lees meer

Safety Lights

Lees meer

Light Anthemis voeding

Heeft uw hond zich tijdens Corona een beetje laten gaan (net zoals sommige baasjes :P)? Kampt uw hond met overgewicht of heeft hij de neiging om te verzwaren? Dan hebben wij voor u dé oplossing!

Lees meer

Assistente Lotte nu ook hondentrainer

Worstel je met bepaalde zaken omtrent de opvoeding van jouw hond?

Lees meer

Wat is Giardia?

Een Giardia infectie kan een waterige, zachte, soms wisselende diarree veroorzaken bij alle diersoorten en wordt dan giardiose genoemd. 

Lees meer

Rauw vlees voor uw huisdier?

Steeds vaker voeren eigenaars rauw vlees aan hond en kat met als argument dat dit meer natuurlijke voeding zou zijn.

Lees meer

RapidSTATUS™ TiterTest™

Sinds kort hebben we nieuwe testen om bij uw hond de titer te bepalen. Deze test heeft een aantal voordelen, zo is deze veel sneller, makkelijker in gebruik en geeft het een zeer betrouwbare uitslag.

Lees meer

Mentale stimulatie

Mentale stimulatie van uw huisdier is even belangrijk als voldoende beweging.

Lees meer

Hondensnoepjes

Deskundige hondentrainers zijn het erover eens dat het geven van snoepjes, snacks of tussendoortjes een effectief en passend trainingsmiddel is, en een geweldige manier om uw hond te belonen in een taal die hij begrijpt.

Maar wist u ook dat snoepjes belangrijk zijn om de band tussen u en uw viervoeter te versterken?

Lees meer

Zijn de oren van uw huisdier gezond?

U heeft er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar weet u of de oren van uw huisdier gezond zijn?
Een gezond oor is een wit-rozig proper oor, dat niet ruikt.

Lees meer

Laparoscopische sterilisatie

Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig. Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken. 

Lees meer

Fysio-Fit: Back on Track en Perfect Fit harnas

Onze Perfect-Fit harnassen en de Back on Track materialen!

Lees meer

Angst voor de dierenarts? Enkele tips!

Een groot deel van onze patiëntjes komt vrolijk de praktijk binnen getrippeld, maar sommige hebben toch wat last van stress of zijn wat angstig.

Lees meer

Kennelhoest: onschuldig of niet?

Heeft u al gehoord van kennelhoest?

Lees meer