Wijziging wet op privacy in database van uw dier!

Je trouwe vriend, bondgenoot, viervoeter,.. wil je nooit meer kwijt spelen. Maar voor je het weet glipt hij door een openstaande deur of springt je hond over een omheining en dan is een correcte registratie van je dier cruciaal.

Binnenkort kan je deze gegevens op de chip zelf aanpassen op voorwaarde dat jullie gegevens gekoppeld zijn met uw rijksregisternummer.

 

Wist je dat er jaarlijks een 4.000 honden, om nog maar te zwijgen over de katten die vermist zijn, verloren lopen waarvan 1 op 5 een nieuw baasje krijgt omdat de eigenaar niet kan gevonden worden! Daarom is een correcte registratie zo belangrijk.

 

Wat heb je nodig om je gegevens te koppelen ?

- Je elektronische identiteitskaart (eID)

- De pincode van je eID

- Het paspoort van je hond met chipnummer

- Een computer met kaartlezer

- Een internetverbinding

- Het programma eaZylink

 

Waar kan u het chipnummer terugvinden.

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers. Je vindt het in het paspoort in de rubriek ‘III. Merking van het dier’. 

 

Pincode van je eID vergeten?

De pincode bestaat uit 4 cijfers. Als je de code vergeten bent, kan je een nieuwe aanvragen . Meer info hierover. https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/eid/aanvraag-pincode/

 

Er zijn 3 stappen:

Stap 1: ga na of je rijksregisternummer al niet gekoppeld is aan het nummer van je dier

Stap 2: koppel het rijksregisternummer

Stap 3: maak je gegevens zichtbaar en pas eventueel je gegevens aan

 

 

Stap 1: al gekoppeld ?

- Ga naar https://online.dogid.be/ of https://catid.be 

- Geef het chipnummer in.

- Klik op ‘Zoek jouw ...

- Je krijgt de gegevens van jouw dier te zien.

- Controleer of jouw gegevens, die vermeld staan onder ‘Informatie van de verantwoordelijke‘ correct zijn.

- Kijk wat er bij ‘Rijksregisternummer’ vermeld staat.

 

o Staat er ‘Gekend’?

Als  er  ‘Gekend’  staat  dan  is  jouw  rijksregisternummer  al  gekoppeld  aan  het chipnummer van jouw dier en hoef je dit dier niets te doen.  Je kan naar stap 3 gaan.

Opgelet. Als je nog andere dieren hebt, moet je ook deze controleren. Het is mogelijk dat je rijksregisternummer wel bij één dier is gekoppeld maar niet bij de andere.

 

o Staat er ‘Ongekend’?

Als er ‘Ongekend’ staat, dan  zijn  jouw  gegevens  nog  niet  gekoppeld  aan  die  van  je dier en moet je je rijksregisternummer nog ingeven.

 

Wat als je geen gegevens krijgt?

Wat als er een fout in je gegevens staat ?

 

Stap 2: koppel je rijksregisternummer

- Steek je elektronische identiteitskaart in de kaartlezer.

Opgelet: dit moet de identiteitskaart zijn van de persoon die vermeld staat onder ‘Informatie over de verantwoordelijke’. Dus als het dier op naam van je partner staat, moet je zijn/haar identiteitskaart gebruiken.

- Klik op de groene knop ‘Meer acties’.

- Op et volgende scherm kruis je het vakje aan naast ‘Hierbij sta ik toe dat de gegevens op de eID kaart uitgelezen en gebruikt worden’ en klik op ‘Akkoord’. Op die manier wordt je rijksregisternummer foutloos overgenomen.

Opgelet!  Als  je  het  scherm  niet  te  zien  krijgt,  moet  je  eerst  het programma  eaZyLink installeren.

Hoe installeer ik het programma eaZyLink?

- Je komt op volgend scherm. Klik op ‘Start’ om je rijksregisternummer in te geven en te koppelen aan het chipnummer.

- Kruis de privacymodus aan. Kies hierbij voor 'Publiek'. Dit betekent dat je telefoonnummer en mailadres  zichtbaar  zullen  zijn  na  opzoeken  van  het  chipnummer.  Als  je  dier zou  verloren lopen en gevonden wordt, zal men jou sneller kunnen contacteren. 

- Heb je nog andere dieren? Klik dan op ‘Een ander dier toevoegen’. Herhaal dit voor alle dieren die op jouw naam geregistreerd staan.

- Klik op ‘Koppel het rijksregisternummer’

- Klik op 'Koppel de dieren’. Hiermee bevestig je dat de gegevens juist zijn en dat je je rijksregisternummer wil koppelen.

- Je krijgt opnieuw volgend scherm te zien.

- Kruis opnieuw het vakje aan naast ‘Hierbij sta ik toe dat de gegevens op de eID kaart uitgelezen en gebruikt worden’ en klik op ‘Akkoord’.

- Geef de pincode van uw elektronische identiteitskaart in en klik op ‘OK’.

- Je krijgt een overzicht van alle dieren die aan jouw rijksregisternummer gekoppeld zijn. Klik op ‘Terug naar de Startpagina’ om terug te keren naar het startscherm.

 

Stap 3:  maak je gegevens zichtbaar

Vanaf april zullen je gegevens niet meer te zien zijn na ingeven van het chipnummer op de website (behalve  wanneer  je  in  stap  2  bij  de  privacymodus  hebt  gekozen  voor  'Publiek').  Dit  maakt  het moeilijker om jou te contacteren als je dier zou gevonden worden.

 

Daarom maak je best je gegevens zichtbaar. Als je dit niet gedaan hebt in stap 2, kan je dit vanaf 1 mei doen door je opnieuw aan te melden met je elektronische identiteitskaart en je pincode.

 

Je   zal   ook   zelf   je   gegevens   kunnen   corrigeren   zoals   een  adreswijziging   of   verandering   van telefoonnummer.