Rauw vlees voor uw huisdier?

Steeds vaker voeren eigenaars rauw vlees aan hond en kat met als argument dat dit meer natuurlijke voeding zou zijn. Er worden twee soorten onderscheiden:

1. zelf samengestelde
2. commerciele

Rauw vleesvoeding wordt vaak afgekort als BARF (Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) en bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Ook kunnen er eieren, fruit, groente, olie, noten, zaden en voedingssupplementen zijn toegevoegd.

Voor- en nadelen van rauw vleesvoeding.
Eigenaars die rauw vlees geven aan hun huisdieren melden gezondheidsvoordelen zoals verbeterde weerstand en gezondheid, een mooiere vacht en een langere levensduur. Dergelijke bevindingen zijn echter vooral anekdotisch en niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Zelf samengestelde rauw vleesvoeding kan variëren in samenstelling en daarom onvoldoende voedingsstoffen bevatten en niet in balans zijn. Daarom kan het voederen ervan leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen, vooral bij jonge opgroeiende dieren. Meerdere publicaties melden risico’s van het voeren van rauw vlees inclusief het ontwikkelen van klinische problemen zoals verhoogde schildklieractiviteit, maar ook verwondingen zoals perforaties van de darmwand en fracturen van de tanden. Ook worden ziekteverwekkers geïsoleerd uit zowel zelf samengestelde als commerciële rauw vleesvoeding. De overdracht van pathogenen mag niet onderschat worden


Infectierisico’s voor huisdieren
In de ontlasting van dieren die rauw vlees krijgen kunnen ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn zoals Salmonella, Campylobacter en Yersinia. Deze komen gewoonlijk niet voor in de ontlasting van dieren die droog- of blikvoeding krijgen. Er bestaan ook risico’s voor (landbouw)huisdieren en de mens wanneer parasieten zich verder kunnen ontwikkelen en hun levenscyclus voortzetten na opname van besmet rauw of onvoldoende verhit vlees. Sommige zijn zoönosen (bijv. Toxocara spp., Toxoplasma gondii en Echinococcus granulosus), terwijl andere grote economische gevolgen kunnen hebben voor veehouders als besmette huisdieren op het weiland of de voeropslag komen (bijv. Taenia spp., Neospora caninum en Sarcocystis spp.). Invriezen bij -20°C gedurende 1–2 dagen inactiveert echter de meeste parasieten in vlees.


Infectierisico’s voor de mens
Huisdieren die besmet zijn met ziekteverwekkers na het eten van rauw vlees kunnen zoönotische bacteriën in de ontlasting uitscheiden en overdragen op de mens bij direct contact. Infectie kan ook plaatsvinden via kruisbesmetting van voedsel in de keuken. Ook zijn antibioticaresistente bacteriën in rauw vlees aangetroffen. Honden die organen eten met hydatide cysten kunnen lintwormeitjes in de ontlasting uitscheiden. Deze zijn direct infectieus voor de mens en veroorzaken schadelijke cysten in verschillende organen. Katten die de eerste keer T. gondii cysten opnemen via niet-ingevroren besmet vlees, kunnen oöcysten uitscheiden die een risico vormen voor de volksgezondheid, vooral voor ongeboren baby’s van niet eerder besmette zwangere vrouwen.


Goede hygiëne is erg belangrijk bij contact met rauw vlees:
- Was de handen met water en zeep na contact met rauw vlees
- Was alle oppervlakten die in contact zijn geweest met rauw vlees en gebruik apart snijmateriaal.
- Was voederbakken en gebruiksvoorwerpen met zeep en heet water, spoel ze goed af en droog ze voor volgend gebruik.
- Bewaar open verpakkingen volgens voorschrift om risico op kruisbesmetting te voorkomen


Conclusie
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de potentiële gezondheidsrisico’s voor
a) dieren die rauw vlees krijgen 
b) eigenaren die met deze voeding in contact komen.


Een goede persoonlijke hygiëne en het juist omgaan met rauw vleesproducten is vereist. Het beste advies om infecties te voorkomen is om dieren geen rauw vlees te voeren. 

 

 

 

 

 

Bron: Boeringer Ingelheim - ESCCAP