Angst voor de dierenarts? Enkele tips!


Een groot deel van onze patiëntjes komt vrolijk de praktijk binnen getrippeld, maar sommige hebben toch wat last van stress of zijn wat angstig. We geven u graag enkele tips om het dierenartsenbezoekje wat aangenamer te maken voor dier en baasje!
Het is voor de dieren gezonder en aangenamer om zonder stress door de dierenarts onderzocht te kunnen worden en dierenartsen kunnen op hun beurt een dier dat zich op zijn gemak voelt beter en makkelijker onderzoeken. 


Onze tips:

  • Leer uw pup of kitten de praktijk kennen, je kan niet vroeg genoeg beginnen! Spring eens binnen, zonder dat uw dier ziek is of een spuitje hoeft te krijgen. We kunnen uw huisdier eens wegen, hen een snoepje en een aaitje geven, wat met hen spelen, ... zo leren ze onze praktijk en collega's op een leuke manier kennen. Best maakt u hiervoor wel even een afspraakje met de balie-assistente.
  • Maak hen gewoon aan handelingen en aanrakingen: kijk geregeld de oortjes en oogjes na, voel eens aan hun pootjes en aan hun buik, kijk naar hun tandjes, ... dit zijn handelingen die een dierenarts zal doen. Als ze dit kennen krijgen ze minder stress wanneer de dierenarts deze handelingen uitvoert bij hen.
  • Vervoer: haal de transportbak van de kat niet enkel boven om hem naar de dierenarts te vervoeren. Je kan beter de transportbak al enkele dagen voor uw dierenartsenbezoek uitzetten met bv een dekentje in. Zo kan uw kat reeds wennen aan de transportkooi. Honden kan je dan weer best gewoon maken aan een autorit. Koppel bv eens een leuke wandeling aan een autorit. Zo associeert uw hond de auto niet enkel met een bezoek aan de dierenarts.
  • Blijf zelf rustig: dieren voelen onze stress. We raden u daarom aan om zelf rustig te blijven voor en tijdens het bezoekje aan de dierenarts. Ga ook niet overhaast te werk om uw huisdier in de auto of transportkooi te plaatsen. Doe dit om een kalme manier en neem er uw tijd voor. 
  • In de wachtkamer en bij de dierenarts: het wachten in de wachtzaal kan ook voor heel wat stress zorgen bij uw huisdier. Ze krijgen namelijk heel wat prikkels van geuren, lawaai, drukte, ... We raden aan om katten op een rustige plek te zetten in de wachtzaal, liefst uit de buurt van honden of andere dieren. In Grimbergen en Ramsdonk zijn aparte kattenwachtzalen voorzien.
    Honden houdt u steeds aan de leiband. U mag uw hond zeker geruststellen maar wees niet te overbeschermend, dit kan een omgekeerd effect hebben.