02/10/2020
Vachtverzorging bij honden

Bij honden zien we 4 grote vachtgroepen, elk met hun eigen manier van verzorgen. Hieronder volgt een kleine toelichting.

 

Om de vacht een juiste verzorging te geven is het belangrijk om te weten tot welke vachtsoort uw hond behoord.

 

Honden zoals de Boxer, Beagle, Franse Bulldog, Jack Russel Terriër, .... behoren allemaal tot de stokharen. Deze honden hebben de minste vachtverzorging nodig. Een of 2 keer per jaar een badje is over het algemeen voldoende. De honden hebben korte haren die het hele jaar door uitvallen. Doordat de haren zo kort zijn, zijn ze bijna niet te zien op de grond en hebben we er over het algemeen weinig last van. Wat zeker bij deze honden kan, is borstelen met een verzorgingshandschoen of rubberen borstel. Scheren is echter absoluut niet goed bij deze vachtsoort. De vacht is immers de thermometer van het lichaam, die beschermt tegen koude, maar ook tegen warmte en zonlicht. Het scheren van stokharen kan voor heel wat (huid)problemen zorgen. Bij zonnig weer is het overigens aan te raden om de neus in te smeren met zonnecrème. Voornamelijk honden met een witte of lichte neus hebben de neiging om te verbranden.

De tweede grote groep die we terugvinden zijn honden met zacht dekhaar en een ondervacht. Hieronder vallen de Australische Herder, Golden Retriever, Chow Chow, .... Deze honden dienen regelmatig gekamd te worden om de overtollige/losse ondervacht weg te halen. Wanneer dit niet gebeurt, kan de vacht gaan klitten op plaatsen met lang haar (voornamelijk in de broek en achter de oren). Honden met deze vacht dienen idealiter 2 keer per jaar even bij de hondentrimmer langs te gaan. Dit gebeurt best in de ruiperiode (na de winter en na de zomer). In tussentijd kunnen deze honden wekelijks geborsteld worden met een slicker-borstel. Deze is ideaal om knopen en klitten tegen te gaan.

 

De derde vachtgroep bestaat uit de krulharen. Zoals de naam al verklapt, hebben deze honden een krullende vacht. Poedels, Curley Coated Retriever, Italiaanse en Spaanse Waterhond... zijn honden met krulharen. Deze vachtsoort kan op 2 verschillende manieren verzorgd worden. Ofwel wordt de vacht niet geborsteld en moet de hond elke 6 maanden volledig kaal geschoren worden. Dit is eerder gebruikelijk bij de Italiaanse en Spaanse Waterhond. Dit is niet altijd even gezond: er kunnen takjes en ander organisch materiaal door de vacht kruipen en de huid beschadigen. Zeker wanneer de vacht langer is, kunnen deze problemen optreden. Bij poedels is het eerder gebruikelijk om regelmatig te kammen en langs de trimmer te gaan. De krulletjes worden eruit geborsteld en de hond krijgt een 'fluffy' uiterlijk. Door het kammen zitten er weinig knopen in de vacht, waardoor deze in een mooi model gezet kan worden. Deze vacht gaat niet stuk door ze te knippen. De haren blijven heel het hondenleven doorgroeien. Daarnaast hebben deze honden geen ruiperiode.

 

En tot slot hebben we de ruwharige honden. Tot deze laatste groep behoren onder andere de Fox Terriër Ruwhaar, Jack Russel Terriër Ruwhaar, ruwharige Teckel, .... Deze honden gaan best 2 tot 4 keer per jaar naar de trimmer. Het verschil met andere vachtsoorten is dat deze haren los komen te zitten, als ze “volgroeid” zijn. Wanneer dit het geval is, kan de trimmer ze uittrekken zonder dat dit pijn doet. Dit heet “plukrijp zijn”. De honden genieten hier meestal van, omdat de loszittende haren beginnen jeuken. Wanneer de haren nog niet plukrijp zijn, is dit best wel lastig voor de hond, want dan wordt er echt aan het haar getrokken. Wanneer ruwharige honden geschoren worden, wordt het haargroeiproces verstoord en gaat de vacht stuk. Bij honden op leeftijd kan er wel worden beslist om ze te scheren. Het plukken duurt immers lang en het is niet altijd meer mogelijk voor een oudere hond om lang recht te blijven staan. Deze keuze wordt gemaakt in het belang van de gezondheid van de hond en in samenspraak met de trimmer.

 

Spring gerust eens binnen in onze praktijk voor vachtadvies en tips! We verkopen o.a. kwaliteitsborstels op maat van uw hond.

 

Actie! We bieden verzorgingspakketten op maat aan voor uw puppy of volwassen hond of kat in onze praktijk te Ramsdonk! Informeer er zeker eens naar. De verzorgingspakketten variëren van 11,95 euro tot 22,95 euro. Deze zijn afhankelijk van het vachttype van uw dier. 

 

 Blog