01/07/2020
Puree... diarree

Daar is hij al weer even… die mooie zomer! Gezellig warm, ideaal weer voor een wandeling met onze trouwe viervoeters. Zeker de afgelopen maanden konden we ons hartje ophalen met een leuke, soms wat langere wandeling. 

Geef maar toe, u bent ook vaker en langer gaan wandelen met uw hond tijdens de Lockdown-periode, al was het maar om buiten te kunnen komen. 

Veel nieuwe plaatsen ontdekt, veel onbekende wegjes verkend. Kortom: veel gewandeld en genoten van de prachtige natuur.

 

Gedurende het begin van de zomerperiode krijgen we heel veel hondjes en katjes aangeboden op de praktijk voor maag-, maar voornamelijk darmproblemen.

 

Helemaal raar is dat natuurlijk niet. Zeker de gekende stofzuigers onder onze honden kunnen er wat van. Hoe zou je zelf zijn, wanneer alles wat je tegenkomt interessant lijkt te zijn en bovendien een speciaal geurtje heeft. Zeker wanneer het warm is zorgt de beginnende ontbinding van voedselresten voor grote gevaren, zoals vuile bacteriële infecties. Heel vaak krijgt de hond of kat dan eerst wat misselijkheid te verwerken met eventueel braken tot gevolg. Daarna schuift het rotte goedje op naar de darmen en zorgt daar voor diarree, eventueel zelfs met bloed bij. Wanneer u dit merkt, is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen, want dit kan snel tot uitdroging en zwakte leiden.

 

De overdracht van wormen en hun eitjes gebeurt natuurlijk ook veel sneller wanneer er meer dieren buiten zijn, zoals in de zomer. Dit met alle gevolgen vandien. Natuurlijk zijn er ook de honden die hun eigen stoelgang of deze van een soortgenoot beschouwen als een ware delicatesse. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ze zich hierdoor continu gaan herbesmetten. Jagende katten tenslotte herbesmetten zich nog vaker, waardoor regelmatig (bij jagers zelfs best maandelijks) ontwormen heel nuttig kan zijn. 

 

Door je huisdier regelmatig te ontwormen, kan je een zware wormbesmetting verhinderen. Ruim ook zeker altijd de drolletjes op! Zo kan jouw hond zichzelf, maar ook geen andere honden (her)besmetten.

 

Natuurlijk zijn virussen de voornaamste veroorzakers van diarree. Ze gaan heel gemakkelijk via omgevingsbesmetting over van het ene dier naar het andere. 

Pre- en probiotica kan soelaas bieden om het delicate evenwicht in de darm te herstellen. Heel vaak is aangepaste voeding een echte noodzaak. 

 

Toch staan dierenartsen ook echt machteloos tegenover echte puree … diarree patiënten en dan vragen we aan jullie, de baasjes, om een staal van 3 opeenvolgende dagen te verzamelen. Die drie dagen zijn niet enkel om jullie een beetje te ambeteren en ervoor te zorgen dat de huisaroma’s licht aanpassen, maar vooral omdat we dan meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld Giardia besmetting sneller kunnen opsporen.

 

Laten we de dieren gedurende die “vang en verzamel” periode aan hun lot over? Helemaal niet, we proberen zoveel mogelijk ondersteuning te bieden met vochtbinders, maagdarmbeschermers, aangepast voeding en pre/probiotica.

Hoe voelen we onszelf trouwens wanneer we mottig zijn: echt ellendig. 

Hoe sneller de diarree is opgelost, hoe beter voor jullie diertje, voor jullie zelf en ook voor ons. Wees er maar gerust van dat we het allemaal ook al hebben meegemaakt bij onze dieren.

Zo had mijn eigen hond Papoef eens zware diarree omdat onze hondensit hem had laten loslopen op een stuk gras waar natuurlijke meststoffen waren gestrooid. Het gevolg laat zich al raden. Een Berner Sennen met spuitende diarree en een wit bed, witte muren en een witte matrashoes. Alle kleuren van de regenboog… alle vormen die u zich maar kan voorstellen. En een geurtje dat niet rap uit uw neus verdwijnt.

Ik kan me dus levendig voorstellen hoe lastig het is voor u als baasje, maar zeker ook voor uw trouwe viervoeter.

Voedselallergie kan evengoed voor erg stinkende, bloederige stoelgang zorgen, ook al wordt daar vaak pas later aan gedacht, eenmaal de rest behandeld is en er toch platte stoelgang blijft te voorschijn komen uit de opening net onder de staart.

 

Is diarree besmettelijk? Niet altijd dus, maar prettig is het zeker niet.

 

Tot slot wijs ik graag nog eens op de gevaren van uitdroging. Het grote verlies aan vocht via de platte stoelgang zorgt ook bij dieren voor uitdroging. Geef dus voldoende drinken en wees alert voor het helemaal verslappen van uw dier. Wanneer de huid blijft recht staan nadat u eraan getrokken hebt of wanneer de slijmvliezen van de mond erg plakkerig zijn, is het 5 voor 12 en dus het moment om in te grijpen.

Weet dus gewoon dat diarree niet altijd eenvoudig op te lossen is en vanzelf verdwijnt. 

En de aanhouder wint, dat is de boodschap.

 

Wees aandachtig op de wandeling en probeer te vermijden dat uw favoriete vriend vanalles kan oppeuzelen.

Wanneer niet alle natte voeding onmiddellijk wordt opgegeten, zet u dit best in de ijskast. Zo verkleint u de kans op het rot worden van dit voedsel.

 

En zoals altijd: bij twijfel: bel, mail of messenger ons. We helpen waar we kunnen.

Dierenarts Pieter

 

 



Blog