01/12/2019
Met de kat naar de dierenarts ... Makkelijker gezegd dan gedaan!

Met deze stelling willen we voorgoed komaf maken!

 

In onze praktijken trachten we het zo aangenaam mogelijk te maken voor al onze patiënten. Voor deze stressgevoelige katjes doen we dan ook graag wat extra inspanningen.

 

Zo is er in onze praktijk te Ramsdonk en Grimbergen een aparte wachtzaal voor katten aanwezig. Op deze manier blijven ze gespaard van andere viervoeters die ongeduldig hun beurt afwachten. Deze wachtzalen zijn het verst van de inkom gelegen, waardoor ze minder last hebben van het beloop en drukte in de praktijk.

Katten zijn van nature boomklimmers, vanuit de hoogte hebben ze een beter overzicht over hun omgeving. Onze kattenparkings zijn dan ook gelegen op een verhoogje. Zo kunnen ze op een veilige plek rustig hun beurt afwachten.

Er zijn ook dekentjes aanwezig dat je over de transportbak kan leggen wanneer de kat toch nog te veel stress zou ondervinden.

 

Katten hebben een uitstekend reukorgaan waarmee ze heel veel prikkels kunnen waarnemen. Wanneer er voor hen een hond in de consultatieruimte is geweest, zullen ze dit dan ook geroken hebben. We vinden het zeer belangrijk hier rekening mee te houden, en kuisen de onderzoekstafels dan ook na iedere consultatie met een speciaal product.
In onze praktijk te Ramsdonk is zelfs een consultatieruimte aanwezig die exclusief voor katten gebruikt wordt. Hier zijn enkele hoogtes en verstopplaatsen gecreëerd, en ook het materiaal dat de dierenarts gebruikt, wordt enkel en alleen in deze ruimte gebruikt. Dit alles zal het veiligheidsgevoel voor de kat doen stijgen.

 

Bij deze het stappenplan wanneer je met je kat in de praktijk komt:

 

Je komt binnen en gaat rechtstreeks naar de kattenwachtzaal

Installeer de kat op de kattenparking. Bij veel stress leg je een dekentje over de transportbak.

Je komt je (zonder kat) aanmelden aan de balie.

Neem gerust een boekje en/of koffietje tijdens het wachten.
Een ontspannen eigenaar = een ontspannen kat! ??

Na de consultatie zet je de transportbak terug op de kattenparking of op het daarvoor voorziene verhoogje aan de balie (Ramsdonk).

 

Vaak horen we dat het ‘vangen’ thuis al een hele opgave is.
Zoals eerder vermeld zijn katten zeer gevoelig aan geuren. Wanneer ze stress hebben gaan ze bepaalde geuren afscheiden via hun voetzolen. Wanneer je de volgende keer de transportbak neemt, krijgen zij dadelijk de melding: ‘PAS OP! MOGELIJK GEVAAR!’.


Zorg er dus voor dat je na ieder gebruik de transportbak goed reinigt. Voor jou lijkt hij proper, maar voor je kat kan dit een bron van stress zijn.

 

Probeer de transportbak op voorhand te integreren in huis. Leg er een zacht dekentje in zodat je een aangename rustplek creëert boordevol veilige geuren van thuis.

 Blog