02/04/2021
hondensport in de kijker: Flyball

“Flyball, wat is dat?” Deze reactie hoort onze fysiotherapeute Hilke wel vaker als ze vertelt wat haar hobby is. Ook als je aan 10 personen zou vragen of ze ‘Flyball’ kennen, gokken de meesten een of andere balsport zoals voetbal, basketbal … Het is nochtans een hondensport die eind jaren ’80 zijn weg heeft gevonden naar ons land vanuit Amerika en Groot-Brittannië.

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensporten. Het is een estafetterace tussen 2 teams. Elk team bestaat uit 4 honden die om beurt over 4 horden naar een toestel rennen. In dit toestel zit een tennisbal, en de hond laat met een druk van de poten de bal uit het toestel springen en moet die dan zo vlug mogelijk terug over de horden tot bij zijn baasje brengen. De ballader heeft op dat moment al een nieuwe bal in het toestel geplaatst, want zodra die ene hond over de finishlijn is, mag de volgende hond reeds over diezelfde startlijn gaan.

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om haast neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen. Helaas levert een te snelle wissel een “lamp” op. Deze hond moet opnieuw lopen ! Andere fouten zijn: te vroeg starten, balverlies, naast de horden lopen, storen bij het andere team…Ook deze honden dienen achteraan aan te sluiten om hun “run” over te doen.

 

Het Team


Elk team bestaat uit 6 honden, waaronder 4 basishonden en 2 reservehonden. Deze mogen gedurende een wedstrijd om praktische of strategische reden worden gewisseld. De coach van het team zorgt voor de opstelling en de instructies tijdens de wedstrijd. De ballader staat achter het toestel en zorgt ervoor dat er telkens een nieuwe bal klaar zit voor de volgende hond. De race wordt gelopen op de spronghoogte van de kleinste deelnemende hond. Dit wil zeggen dat de kleinste hond in een team de spronghoogte voor het ganse team bepaald. De hoogte van de horden is minimum 17,5cm. en maximum 35cm. deze hoogte is afhankelijk van de schouderhoogte (schofthoogte) van de hond, min 12,5 cm.

 

 

De Wedstrijd

In een wedstrijd racen 2 ploegen tegen elkaar. Het team waarvan de 4 honden het eerst foutloos binnenkomen, wint die “heat”. Een race bestaat uit 3 heats (best of three ...) of soms uit 5 heats, afhankelijk van de organisatie. Op een tornooi zijn steeds verschillende ploegen die tegen elkaar uitkomen. Vaak worden de tornooien opgesplitst in divisies, waarbij na de plaatsingsrondes, de afvallingsreeksen worden gespeeld. De uiteindelijke finalereeksen zijn vaak bloedstollend spannend, en dit zowel in de hoogste als in de laagste divisies.

 

 

Is Flyball geschikt voor mijn hond?

Flyball kan aangeleerd worden aan elke hond die graag apporteert en graag wil werken voor en met zijn baasje. Over het algemeen zien we veel Border Collies die de sport beoefenen maar evengoed kan elk ras of kruising deelnemen, ongeacht hoe groot of klein ze zijn.

Flyball op zich lijkt heel eenvoudig, maar om tot wedstrijdniveau te komen is toch heel wat training vereist. Hier kan winnen of verliezen bepaald worden door een paar honderdsten van een seconde. Een goede conditie, teamspirit en enthousiasme van hond en geleider zijn onontbeerlijk. Maar flyball is vooral fun voor hond en baas!

 

 

En wat met blessures?

Wie ooit al een wedstrijd Flyball heeft gezien, begrijpt dat er veel van een sporthond gevraagd wordt en dat dergelijke activiteiten enorm belastend kunnen werken voor de spieren en gewrichten van het dier. In elke hondensport trouwens.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze honden al eens geblesseerd kunnen geraken tijdens het sporten. Een blessure bij een sporthond is echter vaak niet duidelijk te zien. Subtielere blessures bij honden zullen tragere looptijden als gevolg hebben zonder dat de hond noodzakelijk mank loopt.

Al zien we vaak dat deze blessures niet altijd tijdens de sport worden opgelopen, maar eerder thuis wanneer ze achter een bal of frisbee lopen of plots de kat van de buren achterna zitten. In zulke situaties zijn spieren niet voldoende opgewarmd en kunnen makkelijk spier- of peesblessures ontstaan.

Met gerichte kinesitherapeutische behandelingen kan het herstelproces van zulke blessures aanzienlijk versneld worden zodat je hond opnieuw kan genieten van zijn favoriete sportbeoefening. Twijfel je of je hond een blessure heeft? Bij Fysio-Fit  kan je terecht voor een sportcheck-up zodat je zeker bent dat je hond zich voor de volle honderd procent kan inzetten tijdens de sport.

 

 

Weetje: Het wereldrecord flyball staat op naam van het Amerikaanse team ‘Touch N Go’ met 14sec 18. In België is het record 15sec11 op naam van Roadrunners Beep Beep uit Zonhoven.



Blog