05/06/2020
Epilepsie bij je hond of kat
Een epilepsie-aanval is allerminst aangenaam om te zien bij je huisdier. Als baasje voel je je machteloos en ongerust, wanneer je hond of kat ineens heel raar begint te doen. Deze maand nemen we deze neurologische aandoening even onder de loep.
Wat is epilepsie?
Zoals bij ons worden er in de hersenen van onze huisdieren constant kleine elektrische signalen verstuurd. Kort gezegd, er komen signalen aan die de hersenen vertellen wat er gebeurt overal in het lichaam en er vertrekken ook signalen die alle organen en spieren aansturen. Dit is een ingenieus systeem dat in normale omstandigheden vlotjes gecoördineerd wordt door het brein.
Tijdens een epilepsie-aanval loopt er iets mis en vinden er overdreven elektrische ontladingen plaats. Dit kan zich o.a. uiten in excitatie, bewustzijnsverlies, speekselen, urineren en ongecontroleerde bewegingen.
Wat veroorzaakt epilepsie?
Epilepsie kan in 3 categorieën ingedeeld worden naargelang de oorzaak.
1. Idiopathische epilepsie komt vooral voor bij een aantal hondenrassen en heeft waarschijnlijk een genetische oorzaak. Bij katten wordt deze categorie heel weinig aangetroffen.
2. Structurele of metabole epilepsie heeft een duidelijke oorzaak. Deze kan uiteenlopend zijn, zoals een gezwel in het hoofd of een ontsteking van de hersenen. Ook aandoeningen waarbij het hele lichaam betrokken is, kunnen een invloed hebben op de hersenen en een epilepsie-aanval uitlokken. Voorbeelden zijn vergiftiging, ernstig nierfalen en een te laag bloedsuikergehalte.
3. Epilepsie waarbij de oorzaak niet (meer) kan aangetoond worden, treedt soms op geruime tijd na de eigenlijke oorzaak. Hierbij kan je denken aan een aanrijding of zuurstofgebrek tijdens de geboorte. De dieren kunnen zelfs jaren na de schadelijke gebeurtenis perfect gezond zijn, tot ze plots een ogenschijnlijk ongerelateerde epilepsie-aanval krijgen
Wat als je huisdier een aanvalletje heeft?
Wanneer je denkt dat je huisdier een epilepsie-aanval heeft, kan het je dierenarts erg helpen als je een filmpje maakt. Er zijn namelijk aandoeningen van bijvoorbeeld het hart en de ademhalingswegen die gelijkaardige aanvalletjes kunnen veroorzaken en met epilepsie kunnen verward worden. Het is ook belangrijk dat je goed bijhoudt hoe lang de aanval duurt.
Epilepsie wordt behandeld met dagelijkse medicatie, die vaak levenslang moet gegeven worden. De meeste dieren zullen niet volledig aanvalsvrij worden. Het is echter de bedoeling dat de aanvallen zo weinig frequent worden, dat het dier en zijn baasje een aangenaam leven hebben.
Wanneer is epilepsie een noodgeval?
Als de aanval langer duurt dan 5 minuten, moet je meteen contact opnemen met je dierenarts. Dat is ook het geval als je huisdier meer dan 1 aanval meemaakt binnen 24 uur.