01/11/2019
Een oorontsteking, niet zo banaal als het lijkt !

Een oorontsteking is niet zo maar een ontsteking !

Vaak denkt men: een beetje oorreiniger in het oor en klaar is kees ... Spijtig genoeg, gaat het in de realiteit vaak anders.

Veel honden en katten krijgen in hun leven te maken met een oorontsteking. Een aandoening die zo snel mogelijk de juiste behandeling en aandacht moet krijgen om verdere problemen te vermijden.

Wanneer we dit niet doen wordt zo’n eenvoudige ontsteking meestal chronisch en in uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs tot het verwijderen van het oorkanaal leiden.

 

 

Hoe herken ik een oorontsteking?

Uw hond of kat begint continu te schudden met het hoofd, houdt het soms scheef, krabt aan het oor en piept van de pijn wanneer u eraan komt.  Een vuile, stinkende en rode gehoorgang moet ook een belletje doen rinkelen. 

 

Zijn bepaalde honden- of kattenrassen meer gevoelig?

Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen maar deze aandoening komt vaker voor bij honden met flaporen zoals de Cocker Spaniël, Beagle, Basset, Cavalier ... Maar bijvoorbeeld Golden Retrievers kunnen er ook gevoelig aan zijn. We zien het ook vaak bij kleine kittens die niet de beste zorgen hebben gekregen.

 

Wat is de oorzaak van een oorontsteking ?

Een oorontsteking is meestal geen primaire aandoening maar kan het gevolg zijn van andere zaken zoals poliepen, een grasaar, in uitzonderlijke gevallen zelfs een tumor.

De infectie zelf kan zowel door bacteriën (Pseudomonas, Proteus mirabilis, Streptococcus canis ), schimmels en gisten (malassezia) of parasieten (oormijt) veroorzaakt worden.

 

Hoe gaan we nu te werk ?
De dierenarts gaat meestal voorstellen om een swab te nemen van het ontstoken oor. Dit wordt eerst onder de microscoop bekeken waardoor we al kunnen uitsluiten of het om een bacterie, gist, parasiet of een combinatie van de drie gaat. Soms sturen we een swab op naar het labo om te achterhalen welke bacterie er in het oor schuilt en aan welke antibiotica deze gevoelig is. Zo kunnen we meteen de juiste behandeling, via een antibiogram, toedienen en verhogen we de kansen tot volledige genezing. In het ander geval is er een risico dat deze aandoening chronisch wordt en dat er resistente ontstekingen ontstaan, vooral bij bacteriële ontstekingen. 

Bij zeer ernstige oorontstekingen moet de hond zelfs in slaap gedaan worden om het oor via de video-otoscoop volledig te reinigen en te spoelen met een aangepaste oorreiniger om zo de kans tot volledige herstel te verhogen. Voor het beste resultaat is het is zeer belangrijk om de ontsteking te behandelen in een zo proper mogelijk oorkanaal.

De laatste tijd komen we heel veel resistente kiemen tegen wanneer we de uitslag van het labo terugkrijgen. Soms moeten we creatief zijn bij de behandeling, heel vaak is deze van lange duur. Maar eenmaal alles onder controle is zijn zowel het baasje als de patiënt heel tevreden.

 

Wat kan u als eigenaar doen om een oorontsteking te vermijden ?

Soms kan u zo goed uw best doen om iets te vermijden, toch kan niet alles voorkomen worden. Het is wel belangrijk om bijvoorbeeld 2 maal per maand de oren te controleren. Vandaar dat het belangrijk is om dit al te oefenen wanneer uw huisdier nog jong is.

Overvloedig haar in het oorkanaal mag je deels laten verwijderen bij de trimmer.
Anderzijds kan u best zelf een check-up doen na het zwemmen (om overvloedig water te verwijderen) of na een boswandeling (om te voorkomen dat grasaartjes te diep in het oor geraken).

Tenslotte kan u bij ( gevoelige) honden gebruik maken van een oorreiniger zoals Sonotix of Epibac. U kan deze bij ons op de praktijk bekomen. We willen erop wijzen dat oorreinigers voor mensen meestal niet de juiste samenstelling hebben voor uw huisdier. U mag deze zeker 1 maal per week toedienen om ontstekingen te voorkomen. Let er dan wel op dat uw huisdier erg kan flapperen, dus u doet dit best niet wanneer u net propere kleren hebt aangetrokken of in uw pas gepoetst huis.

 

En vergeet vooral niet:  ‘Prevention is better than cure’.



Blog