27/06/2019
De zomerse buikloop

Het is eindelijk weer zover, de zomer is in het land! We komen met z’n allen terug naar buiten. Onze viervoetige vrienden trekken alleen of met de baasjes opnieuw de wijde wereld in. Je zou denken iedereen gelukkig, maar het platte, stinkende en slijmerige gevaar loert om de hoek.


Gedurende het begin van de zomerperiode krijgen we heel veel hondjes en katjes aangeboden op de praktijk voor maag-, maar voornamelijk darmproblemen.

 

Waarom hebben ze nu zo veel last van diarree en wat kunnen we er aan doen?
Doordat we massaal gaan wandelen, komen honden veel intensiever in contact met elkaar dan tijdens de gure wintermaanden. De overdracht van wormen en hun eitjes is dan ook snel gebeurd, met alle gevolgen vandien. Natuurlijk zijn er ook de honden die hun eigen stoelgang of deze van een soortgenoot beschouwen als een ware delicatesse. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ze zich hierdoor continu gaan herbesmetten.

Door je huisdier regelmatig te ontwormen, kan je een zware wormbesmetting verhinderen. Ruim ook zeker altijd de drolletjes op! Zo kan jouw hond zichzelf, maar ook geen andere honden (her)besmetten.

 

Wat me ook al opgevallen is, zijn de grote aantallen darmontstekingen waar bacteriën de grote boosdoener zijn. Door de warme temperaturen kunnen deze kleine ziektekiemen welig tieren. Natte voeding dat niet direct wordt opgegeten, voedselresten die we weggooien op straat, in het bos, langs de velden of die achterblijven na een picknick worden vaak door onze geliefde veelvraatjes opgepeuzeld, met een voedselvergiftiging als gevolg.
Pre- en probiotica kan soelaas bieden om het delicate evenwicht in de darm te herstellen. Sommige kiemen zijn iets hardleerser en zijn alleen maar klein te krijgen met antibiotica.


Wees aandachtig op de wandeling en probeer te vermijden dat je favoriete vriend vanalles kan oppeuzelen. Wanneer niet alle natte voeding onmiddelijk wordt opgegeten, zet je dit best in de ijskast. 

Natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken van diarree zoals voedselintolerantie of -allergie, virale oorzaken (parvo bij de hond en corona bij de kat),...


Twijfel nooit om ons te verblijden met een bezoekje en neem dan zeker een stoelgangstaaltje mee!

 

EllenBlog