31/05/2019
De vakantie komt eraan, bent u goed voorbereid?

Zijn de vaccinaties in orde?
Gaat uw huisdier mee naar het buitenland, ook voor een daguitstap, dan moet deze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen op voorhand gegeven worden. Als uw huisdier naar een opvang gaat, worden er vaak bepaalde vaccinaties gevraagd. Voor honden is vaccinatie tegen kennelhoest belangrijk. Voor katten vraagt men vaak ook een vaccinatie tegen de virale ziekte leucose. Kijk dus zeker uw vaccinatieboekjes op tijd na, zodat uw viervoeter gerust aan de vakantie kan beginnen.
Kan uw viervoeter goed omgaan met de stress die de vakantie met zich meebrengt?
Niet elke viervoeter kijkt even hard als u uit naar die vakantie. Een nieuwe omgeving, een lange reis, gescheiden van het baasje,... Het kan voor hen echt stresserend zijn. Daarom is het misschien wel interessant om opvang aan huis te voorzien. Vraag gerust eens na bij je dierenarts, zij werken vaak samen met een oppasservice aan huis. Wanneer het voor uw hond geen probleem lijkt om hem naar een opvang te brengen zorg er dan voor dat u voldoende tijd neemt om hen naar de opvang te brengen. Voorzie eigen dekentjes, favoriet speelgoed, eigen mand zodat ze iets vertrouwds bij zich hebben. Misschien kan u uw eigen voer meegeven. En indien nodig kan u raad vragen in de praktijk of het zinvol is om supplementen tegen stress te geven om alles wat vlotter te laten verlopen.
Kan uw hond niet goed tegen ritten in de wagen en wordt hij gemakkelijk misselijk, vraag dan zeker naar medicatie tegen wagenziekte.
Wat met parasieten?
Teken, slakken en vlooien zijn ook bij ons gekende overdragers van ziektes. Hier kan u best geregeld tegen behandelen. Als u naar het buitenland trekt, en zeker meer zuidelijke en warmere landen, zijn er ook muggen en vliegen die ziektes kunnen overbrengen naar uw viervoeter. Zorg dus zeker voor aangepaste anti-parasitaire middelen om uw kleine vriend tebeschermen.
Wat met de warmte?
Hou er ook steeds rekening mee dat honden (en katten) niet kunnen zweten zoals mensen. Zij verliezen hun warmte voornamelijk via de ademhaling. Zij kunnen de warmte dus vaak minder goed verdragen en sommige rassen zoals die met korte snuit kunnen al snel in moeilijkheden komen. Iedereen kent verhalen van een hond die in een hete auto oververhit geraakt, maar het hoeft niet altijd in zo’n extreme omstandigheden te zijn. U vermijdt best wandelingen op het heetst van de dag. Maak enkel ’s morgens vroeg of bij zonsondergang een aangepaste wandeling of sla het eens een keertje over. Elk jaar zien wij honden met oververhitting door gewoon iets te veel activiteit tijdens een warme zomerdag.