01/05/2020
Bezint eer ge bemint: een nieuwe pup/kitten of asielhond of kat?

Bezint eer ge bemint…

Misschien voelde u het de voorbije periode ook kriebelen om zo een lieve, schattige pup of kitten in huis te halen? Of een hond of kat uit een asiel te nemen? Wel, wij helpen u graag de juiste keuze te maken! Want ook na deze corona-periode moet u de nodige tijd kunnen investeren wanneer de activiteiten zoals werk, school en hobby’s terug hun normale gangetje gaan!
 

Sta eerst eens even stil bij de honderden dieren die jaarlijks worden afgestaan, achtergelaten of zelfs ingeslapen. De grootste redenen hiervoor zijn:


- gedragsproblemen
- (medische) kosten
- verhuis
- geen tijd (meer)
- overlijden van de eigenaar
 

Honden of katten worden gemiddeld afgestaan tussen de 5 maanden en de 3 jaar. Zonde dat er zoveel dieren in het asiel terechtkomen, toch?

Wij zijn als dierenartsenpraktijk jammer genoeg ook al in contact gekomen met eigenaars die niet altijd even goed wisten wat het was om een huisdier in huis te hebben. Er kruipt niet alleen veel tijd, energie en soms ook extra kosten in, maar de hond of kat werd vaak onvoldoende begrepen. Of werd uit broodfok gehaald! Genoeg redenen om dit wat dieper te gaan bekijken...
 



 

Wat zijn broodfokkers?

Het zijn handelaars die dieren verkopen om, zoals het woord zelf zegt, hun brood te verdienen. Deze handelaar is meteen herkenbaar aan de hoeveelheid rassen die ze aanbieden. Voor elk wat wils dus maar laat u niet verleiden! Vaak worden deze pups geïmporteerd uit het Oostblok, waar ze op veel te jonge leeftijd van hun moeder werden gescheiden. Bovendien merken we dat er gefraudeerd wordt met de leeftijd om ze eenvoudiger over de grens te krijgen. Deze pups zijn dus meestal jonger dan op hun paspoort staat, waardoor de vaccinatie nooit te vertrouwen is.
 


 

Wanneer ze wel hier worden geboren, dan leven de honden meestal in erbarmelijke omstandigheden. De gezondheid van de ouders en de pups wordt vaak verwaarloosd. Zo besteden ze weinig tijd aan de dieren, wat een grote invloed heeft op de ontwikkeling en socialisatie van uw pup!
 



 

Is een nieuw huisdier nu wel degelijk de juiste optie voor u?

Er zijn een aantal belangrijke vragen die u zich best afvraagt (u kan deze vragen kopiëren naar een apart document en uw antwoorden erbij plaatsen).

Tip: vul deze vragen niet ‘sociaal wenselijk’ in maar wees eerlijk tegenover uzelf. Pas dan bent u zeker!
 

- Waarom wil ik een huisdier?
- Past dit binnen mijn huishouden?
- Heb ik voldoende tijd om het huisdier te verzorgen? Want ook katten vragen veel tijd!
- Hoe ziet mijn toekomst er uit? (Kinderen? Verhuizen? Leeftijd?)
- Heb ik de financiële middelen om het dier te verzorgen? Er zijn de maandelijkse / jaarlijkse kosten (voeding, vaccinatie, …) maar ook onvoorziene kosten (het dier wordt ziek, heeft een allergie, gewrichtsproblemen, er moet een bloedonderzoek uitgevoerd worden, het dier heeft hart- of schildklierproblemen, het moet geopereerd worden, … )
- Bent u bereid om met de hond naar de hondenschool te gaan, privélessen te volgen
- Bent u bereid om, indien de hond/ kat gedragsproblemen vertoont, een gedragstherapeut in te schakelen?
- Wat gebeurt er met het dier wanneer u op reis gaat?
- …
 

Nog steeds overtuigd? Perfect! Er zijn echter nog een aantal zaken die u best even beantwoordt. Welk dier neemt u nu best in huis? Hond of kat? Rasdier of een kruising? Hoeveel plaats heeft u voor het dier? Wat moet u aanschaffen om te voldoen aan de noden van het dier?

Zoek zeker op welk ras het best bij u past. Ieder ras heeft zijn typische karaktertrekken. Actieve of minder actieve dieren? Vocaal of toch liever wat stiller? Een gemakkelijk te trainen hond? Rustig of liever een doorzetter? Wat met de (klein)kinderen? enz.
 

Hou zeker ook rekening met typische medische aandoeningen van dat ras:
 

- Duitse Herder: heupdysplasie
- Bulldogs: ademhalings- en huidproblemen
- Britse korthaar: hartproblemen
- …


Voer een uitgebreide zoektocht op het internet. Sluit u aan bij specifieke rasgroepen of clubs. Er zijn officiële websites van rasverenigingen waar je alvast een eerste aanzet kan vinden. Vraag naar ervaringen op social media maar blijf vooral weg van zoekertjessites! Ondanks het feit dat u hier af en toe ook gelegenheidsnestjes zal vinden, gebruiken veel broodfokkers de kanalen om u te misleiden!
 

Wat een opzoekwerk hé? Nu… waar gaat u het dier halen? Gaat u er eentje adopteren en een nieuwe start geven? Heeft u zich goed laten informeren over dat dier? Zijn/haar geschiedenis? Zijn er medische problemen? Reden van afstand? Wat zijn de karaktertrekken? 
 

Wanneer u een eerste selectie hebt kunnen maken kan u contact opnemen met potentiële fokkers om een bezoek te regelen. Ga het liefst langs wanneer er nog geen pups/kittens aanwezig zijn, zo kan u objectief terugblikken op het gesprek. Stel de fokker gerust al uw vragen over het gedrag en karakter van het ras en op de eventuele koop van een dier. Bezoek liefst drie of meerdere fokkers zodat u kan vergelijken en hopelijk een klik maakt met één van hen. Dan kan u zich daar op de wachtlijst plaatsen.
 

Nog niet helemaal zeker? Er zijn voldoende websites die u behoeden voor broodfokkers bv koophiernooiteenpuppy.com, broodfok.be, de enige Belgische vereniging altijd bezig met het verbeteren van het honden fokken in België, lees ook zeker de comments van deze FB-post en op de website van Gaia staan de laatste veroordelingen van broodfokkers.
 

Ga dus, zoals eerder gezegd, zeker eerst zelf op zoek naar een ras dat bij u past. Op deze manier is de verleiding er veel minder om zomaar een dier aan te schaffen. U zal sterk in uw schoenen staan en zo meehelpen om broodfok tegen te gaan!
 

Onderstaande infografiek kan u hier zeker bij helpen.
 


 

Volgt u deze stappen en tips dan maakt u een goede, weloverwogen start en zorgt u dat er al een hond of kat minder in het asiel belandt of geëuthanaseerd wordt. Succes!
 

Wanneer u nog vragen heeft of als er nog extra medische informatie nodig is, neem dan zeker contact op met onze praktijk. Wij helpen u graag verder!
 

Veel liefs,
 

Inne
Uw dierenartsassistente



Blog