29/07/2019
Basil, een sterke pup!

Basil, een sterke pup!

 

Onlangs kocht de familie De Maeyer een nieuwe huisgenoot Basil. Een schattige pup om het gezin aan te vullen. Basil werd aangekocht bij een fokker die meerdere nestjes van verschillende rassen verkocht. 10 weken oud was hij, een echte knapperd.

 

De eerste dag thuis ging alles goed en was Basil een speelse pup, maar op dag 2 ging het al mis. Basil werd stiller, gaf over en wou niet meer eten. Hij was algemeen nog levendig en werd voor zijn klachten behandeld en mocht terug mee naar huis. Maar het ging niet beter met Basil. Hij kreeg ook diarree en ging alleen maar achteruit. 

 

Opnieuw met Basil naar de dierenarts. Nu was hij er slechter aan toe en werd ook gedacht aan een mogelijke besmetting met het parvovirus. Er werd besloten om hem te hospitaliseren en in quarantaine te plaatsen. Zo kon hij intensief worden behandeld en ondersteund. En konden we de kans op verspreiding van het parvovirus naar andere patiëntjes tot een minimum beperken.

 

Daar zat hij dan als kleine pup aan een infuus weg van alle andere dieren. Er werd ook verder onderzoek uitgevoerd waaruit de parvo test positief was en zijn witte bloedcellen op een extreem laag niveau zaten. Basil was besmet met het parvovirus! De quarantainemaatregelen bleven dus van kracht. Basil moest in de aparte ruimte blijven en kreeg enkel bezoek van goed ingepakte mensen met handschoenen aan.

 

Niet zo’n leuke start van zijn jonge leven. Geen goede socialisatie, te ziek om te spelen. Het hart van de baasjes brak als ze hem daar zo zagen zitten, maar ze zijn hem altijd blijven bezoeken, hoe onzeker de toekomst ook was. In zulke gevallen is het onze plicht om de baasjes te verwittigen dat de kans op sterfte reëel is en dat het Basil zelf is die het virus moet overwinnen. Wij kunnen hem enkel zo goed mogelijk ondersteunen, bijkomende infecties proberen vermijden en behandelen.

 

Basil was een hoopje ellende en moest gedwangvoederd worden om hem in leven te houden. Hij verloor gewicht en door de lage witte bloedcellen was zijn afweer sterk gezakt. Hij kreeg er hierdoor ook nog eens een longontsteking bovenop maar Basil is een vechtertje. Hij deed nooit moeilijk over alle medicatie die hij nodig had, liet zich gewillig aerosollen en was altijd blij met de bezoekjes van zijn baasjes. Langzaamaan zagen we verbetering bij Basil. Hij begon terug zelf te eten, de hoestbuien werden al wat minder en hij werd terug een nieuwsgierige pup. Dankzij de intensieve zorgen door onze assistentes en dierenartsen en het doorzetten van zijn baasjes in onzekere tijden, is Basil nu een speelse jonge hond. 

 

Met dit verhaal willen we ook iedereen waarschuwen dat parvo nog altijd een bestaand risico is en de kans op aanwezigheid van het virus is groter op plaatsen waar veel pups samenkomen. Denk steeds goed na waar je een hond aankoopt en vraag gerust advies als je ergens over twijfelt vooraleer je echt een pup in huis haalt.

 

En tot slot! Neem nooit een overhaaste beslissing, een hond is voor het leven.



Blog